HIJRAH HIDUP KU

Ramai yang bertanya, “Farrah Shafie ke tu?”. Mereka agak terkejut melihat penghijrahan besar dalam hidup saya. Tubuh yang dulu nyer bersaiz 4XL kini bersaiz L. Tempoh 3 bulan adalah sesuatu yang singkat untuk mencapai berat badan tersebut. Pertanyaan yang paling biasa saya dengar, “Kenapa ni, kurus. Sakitkah?”. Itu agaknya yang terlintas dikotak fikiran mereka bila melihat penghijrahan besar hidup ini.

farah-03

Hampir 7 tahun saya menyepi setelah bahtera hidup dilanda badai tanpa rela. Dan hidup terus disaluti kekecewaan. Menyalahkan diri sendiri kerana bertubuh besar sehingga kurang menarik di mata bekas suami dan menyebabkan saya menutup pintu hati saya pada kaum adam.

Saya dipaksa bangun dari kekecewaan, saya melanjutkan pelajaran bagi menghilangkan rasa kecewa yang mendalam. Menghabiskan masa bersama-sama kawan-kawan di meja makan, bercuti dan memenuhi jam hidup untuk kerja-kerja lebih masa dipejabat. Rutin itu membuatkan saya kerap menghadiahkan diri dengan memakan makanan berlemak dan bercoklat sebagai penghilang stress dan duka.

farah-04

Saiz badan saya semakin membesar walaupun hati senang dan gembira bersama kawan-kawan. Sehinggalah saya merasakan pergerakan saya semakin terbatas. Baju saya idamkan tiada saiz. Saya kembali kecewa dan tertekan dengan lebihan lemak dibadan.

TAK MUDAH UNTUK MENGGAPAI IMPIAN.

1. Pelan Diet Harian & Senaman

Pelan Diet Harian dan Senaman pernah saya susun dengan hasrat saya berdisplin dalam pemakanan dan aktiviti harian. Pengawalan jenis makanan terutama yang berminyak, berkarbohidrat tinggi juga saya usahakan. Boleh dikatakan saya terokai semua jenis pantang larang. Tapi saya tak mampu mengawal diri bila ada sahaja pelawaan kawan-kawan ke meja makan ataupun rutin kerja yang tidak menentu.

2. Ubat & Produk Pelangsingan

Begitu juga dengan tarikan menguruskan badan melalui produk pelansingan. Lambakan produk pelangsingan di pasaran umpama cendawan tumbuh selepas hujan. Ada produk yang saya ambil, perlu diikuti dengan pantang larang jenis-jenis makanan. Ada juga yang mendatangkan sakit perut hingga mengganggu jadual harian saya. Malah kebanyakkannya memerlukan masa yang lama untuk menyediakan produk.
Saya juga pernah ke Klinik untuk mendapatkan rawatan. Ada juga jenis pengambilan ubat-ubatan yang mendatangkan masalah degupan jantung yang laju, membuang najis sehingga berminyak dan sebagainya. Kekecewaan mencuba ubat serta produk pelansingan telah menyebabkan saya tidak lagi mendambakan impian untuk bersaiz kecil.

3. Terhad untuk ibadah dan tugasan

Liat rasa tubuh untuk duduk lama di tikar sembahyang atau hadir di majlis-majlis agama. Mungkin kerana bertubuh besar menyebabkan pergerakan terbatas. Lenguh pada lutut bila duduk lama atau bersimpuh. Rindu untuk beribadah di bulan Ramadhan dan berterawih di masjid.

Jika di Pejabat, tugasan luar seolah-olah tidak sesuai bagi perempuan bertubuh besar, walaupun sering ditugaskan di luar, namun rasa rendah diri tetap ada. Tiada daya penampilan yang menarik kerana kesesuaian baju yang terhad.

4. Gurauan Sinis
Bila berkumpul bersama-sama rakan-rakan dan saudara mara, ada sahaja nama-nama jolokan diberikan berdasarkan saiz badan. Sama ada dengan sengaja atau tanpa sengaja. Ada yang bergurau berkaitan perkahwinan, jodoh dan kehidupan mempunyai pasangan bersaiz besar.

MAGIKNYA CARBOFLEX

Tahun 2016 menjadi saksi perubahan besar dalam kehidupan ini, 19 Februari 2016 saya mencuba produk CARBOFLEX keluaran ADAVE. Hasilnya, setelah genap 6 kotak pengambilan (3 bulan) saya telah BERJAYA mengurangkan berat badan dari 107kg hingga 65kg. Tiada pantang larang dalam pengambilan CARBOFLEX , saya boleh nikmati semua jenis masakan. Bukankah itu yang saya nantikan?

Ramadhan tahun ini juga, membuatkan kaki saya terus melangkah ke masjid untuk solat terawih berjemaah. Dikala itu juga, saya sisipkan doa yang tidak pernah saya doakan selama ini “Bukalah pintu hati ini dan aku serahkan segalanya kepada ALLAH untuk menentukan”. Alhamdullilah, Allah izinkan doa saya termakbul. Allah hadirkan seseorang yang melihat saya dari saat saya bersaiz 4XL dan L. Dalam diam, ada yang memerhati dikala saiz badan kembali mengecil.

Perubahan ini membuat saya berazam untuk membantu mereka yang ingin mengurangkan berat badan demi ibadah, kesihatan dan penampilan. Saya menjadikan pengalaman hidup saya sebagai pintu hijrah pada mereka yang lain. Saya membantu mereka yang memerlukan tips-tips sampingan ketika mencuba produk CARBOFLEX. Bantuan khidmat nasihat yang saya berikan menerusi online di facebook saya https://www.facebook.com/farrah.shafie atau https://www.facebook.com/CARBOFLEXWITHCLA dan juga secara watsapp di talian 012-333 0426.

farah-01

Terima kasih ADAVE kerana menjadikan saya seorang yang yakin dan ceria dengan memperkenalkan CARBOFLEX kepada saya. Terima kasih juga kerana memberi ruang saya untuk beribadah info pada yang lain.

Jika saya boleh, insyallah mereka juga boleh.

Nukilan
FARRAH SHAFIE

 

This entry was posted in ADAVE. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *